Teambuilding ideeën

Teambuilding ideeën

Help, wat moeten we nu weer organiseren voor het bedrijfsuitje? 7 Teambuilding ideeën op een rij!

Het is weer tijd om een teamdag of bedrijfsuitje te organiseren. Je zoek wat rond op Google voor leuke teambuilding ideeën en wat blijkt… Er is een extreem groot aanbod aan verschillende teambuilding activiteiten. Van een teambuilding kookworkshop tot blokarten en van escaperoom tot paintball. Je kunt het zo gek niet bedenken of het bestaat. Hierdoor kun je al snel door de bomen het bos niet meer zien. Welke teambuilding ideeën zijn nu werkelijk geschikt voor jouw teamdag?

Vaak wordt er vrij lichtjes gedacht over het inzetten van teambuilding. Doe maar wat grappigs en dan hebben we weer een leuk bedrijfsuitje, is vaak de gedachte. Het klopt dat een bedrijfsuitje of teambuilding event vooral heel erg leuk moet zijn! Dit is immers goed voor de sfeer binnen het team. Even in een geheel andere setting iets bizars doen is natuurlijk ook best briljant. Toch kun je de plank ook volledig misslaan. Rollende ogen van collega’s is dan het effect in plaats van een positieve sfeer binnen het team.

Teambuilding ideeën toegespitst op het team

Het is dus redelijk belangrijk om goed na te denken over het gewenste effect van het teambuilding event of het bedrijfsuitje.

Wat is eigenlijk het doel van de teamdag?

Dat is best een grote vraag, maar door te weten welke richting je op wilt, dan heb je een veel duidelijker kader waarbinnen je de teambuilding activiteiten kunt plannen. Hierdoor kun je beter resultaatgericht organiseren.

Teambuilding doelstellingen

Voordat ik met een lijst met teambuilding ideeën kom, heb ik eerst een aantal voorbeelden van doelstellingen die onze klanten vaak hebben:

1 Teambuilding ideeën voor reorganisatie

Na een reorganisatie is de samenstelling van team vaak drastisch anders waardoor de dynamiek binnen een team opnieuw tot stand moet komen. Collega’s zullen elkaar beter moeten leren kennen, en het ijs moet gebroken worden. In dit kader kan samen plezier hebben al volstaan voor een succesvolle teamdag. In zo’n situatie zijn luchtige teambuilding ideeën, die uitdagend zijn, vaak effectiever dan meer inhoudelijke teambuilding activiteiten.

Circus workshop

Teambuilding ideeën - Circus workshop

2 Teambuilding ideeën voor betere samenwerken

Wanneer collega’s al langer met elkaar werken maar er bijvoorbeeld wrijving bestaat binnen het team of tussen collega’s van verschillende afdelingen, dan kan het juist effectief zijn om teambuilding activiteiten te kiezen die medewerkers aanmoedigen om beter samen te werken. Wat in deze situatie wel een valkuil kan zijn, is door een teambuilding idee te kiezen dat een spelelement heeft. Het nadeel van competitieve teambuilding activiteiten is dat mensen tegen elkaar moeten strijden. Hierbij is de uitkomst uiteindelijk dat er één winnaar is en één of meerdere verliezers. Dat effect is in deze situatie natuurlijk niet wenselijk. Je wil juist eenheid en harmonie creëren waar collega’s samen aan de slag gaan om iets groots of bijzonders voor elkaar te krijgen. Als dat uiteindelijk lukt, dan is het resultaat een trots groepsgevoel en verbondenheid. Exact wat je voor ogen had!

Percuusie workshop

Teambuilding ideeën - Percussie workshop

3 Teambuilding ideeën voor goede communicatie

Communicatie is het fundament van elke organisatie. Hoe beter de communicatie intern is maar vooral ook met klanten en relaties, hoe beter het bedrijfsresultaat. Communicatie heeft alles te maken met luisteren, aandacht, focus en interesse in elkaar.

Door niet alleen gehoord te willen worden, maar juist ook zelf oprecht te luisteren, ontstaat er begrip en eenheid. Er zijn heel veel geschikte teambuilding ideeën die specifiek gericht zijn op het bevorderen van communicatieve vaardigheden. Niet alleen de communicatie binnen het team maar ook tussen afdelingen kan flink worden verbeterd met teambuilding. Hierdoor zullen eilandjes tussen afdelingen en teams verdwijnen en plezier, sfeer en productiviteit toenemen!

Bamboe building workshop

Bamboe workshop

4 Teambuilding ideeën voor vertrouwen opbouwen

Er wordt wel eens gezegd, vertrouwen komt te voet en gaat te paard. Het is een feit dat het makkelijker is om het vertrouwen tussen mensen te schaden, dan te verkrijgen.

Helaas hebben organisaties soms te maken met flinke reorganisaties waarbij veel collega’s ontslagen worden. Soms zullen bedrijven drastisch moeten veranderen om te overleven, en dat gaat vaak ten koste van medewerkers die wellicht al jaren lang voor het bedrijf werken. Een situatie als deze is, op zijn zachts gezegd, niet bevorderend voor de sfeer op de werkvloer. Na een reorganisatie zit de schrik er vaak goed is. Vertrouwen bij collega’s kan hierdoor totaal zijn verdwenen. ‘Wanneer ben ik aan de beurt?’ is dan een logische gedachte.

Reorganisaties hebben een flinke impact op medewerkers. Vertrouwen verdwijnt als sneeuw voor de zon. Ineens is de eerder zo veilige omgeving niet meer zou vertrouwd. De sfeer is weg. De collega’s waar je eerder mee werkte zijn er niet meer en alles moet dus ook nog eens anders aangepakt worden. Wellicht gaat de werkdruk omhoog omdat er meer gedaan moet worden, met minder mensen, in minder tijd met minder middelen. Geen ideale situatie. Toch is het van belang om vertrouwen op te bouwen en te werken aan een positieve sfeer. Teambuilding is een mooie manier om de negatieve spiraal te doorbreken en nieuwe energie te geven aan het team. Er zijn heel veel teambuilding activiteiten die gebaseerd zijn op vertrouwen in elkaar en vertrouwen op elkaar.

Acrobatiek workshop

Teambuilding ideeën - Acrobatiek workshop

5 Teambuilding ideeën voor positieve verandering

Een ander veelvoorkomende aanleiding voor een teambuilding event is wanneer er een veranderingstraject gestart wordt. Bij het slagen van nieuwe plannen is het cruciaal dat de nieuwe koers bij medewerkers tot de verbeelding spreekt. Als collega’s niet zitten te wachten op veranderingen, dan kan de nieuwe richting nog zo mooi zijn maar dan wordt het geen succes. Het zijn uiteindelijk de medewerkers die het samen moeten doen. Veranderingsbereidheid is daarom dé sleutel tot succes!

Er bestaan teambuilding ideeën die perfect inzetbaar zijn om collega’s meer open te laten staan voor wat gaat komen. Mensen krijgen meer inzicht in wat de veranderingen nu daadwerkelijk inhouden. Er wordt duidelijk waarom er veranderd moet worden. Er komt naar voren wat de veranderingen betekenen voor medewerkers en dus wat de positieve en minder positieve kanten zijn van de verandering.

Door meer transparantie over wat mensen kunnen verwachten, ontstaat er rust. Rust die zorgt dat angst voor het onbekende verdwijnt, en plaats maakt voor een positief toekomstbeeld vol kansen. Wat vaak ook gebeurd is dat mensen na de teambuilding sessie zelfs enthousiast worden dat ze de veranderingen omarmen!

Magic workshop

Teambuilding ideeën - Magic workshop

6 Teambuilding ideeën voor creativiteit

We leven in een tijd waar geen bedrijf of organisatie rustig achterover kan leunen. Steeds weer meebewegen met de behoefte van de maatschappij en wensen van klanten is essentieel om relevant te blijven. Het vergt nogal wat creativiteit en vindingrijkheid van medewerkers om steeds weer voorop te blijven lopen met het bedrijf. Dit kan voor werkdruk zorgen. Toch is creatief denken juist ook heel erg leuk. Het zorgt ervoor dat je nooit in een sleur terecht komt, en het geeft het werk meer betekenis. Teambuilding is bij uitstek geschikt om mensen inspiratie te geven om creatief te denken. Bij veel teambuilding activiteiten worden collega’s geprikkeld om oplossingsgericht te denken.

Steeds weer vanuit verschillende invalshoeken proberen doelen te bereiken is heel erg leuk. Als het uiteindelijk lukt om soms complexe situaties op te lossen dan geeft dat een heerlijk gevoel voor het team. Samen sta je sterk!

Schilderworkshop

Teambuilding ideeën - schilderworkshop

7 Teambuilding ideeën voor effectiever leiderschap

Tijdens een MT bijenkomst, heidag, managersdag, brainstormsessie of leidersconferentie kan teambuilding een effectief instrument vormen om kennis te delen, visies uit te wisselen, richting te bepalen, te evalueren en vooruit te kijken. Voor zowel directie, raden van bestuur, (top) management en alle andere leidinggevenden is het van belang om terug te blikken om na te gaan of doelen zijn bereikt en hoe dat is gegaan om vervolgens bij te sturen en nieuwe plannen te maken voor de toekomst.

Het delen van kennis tussen leidinggevenden is cruciaal. Samen bezitten leidinggevenden een gigantische bron aan informatie. Welke factoren hebben voor succes gezorgd? Welke missers zijn er gemaakt en hoe kan dat voorkomen worden in de toekomst?

Als deze informatie niet optimaal benut wordt, dan is dat zonde. Om deze reden is het van belang dat de sfeer op een dag als deze open en positief moet zijn, waardoor leidinggevenden zich goed voelen en waardevolle informatie durven te delen.

Kookworkshop

Teambuilding ideeën - kookworkshop

Over de schrijver
Reactie plaatsen